Tomi Nurminen ja Marika Ahonen neljänneksi Kata-SM-kisoissa

31.3.2019

Tomi ja Marika katame no katassa 1
Tomi ja Marika katame no katassa 1
Tomi ja Marika katame no katassa 2
Tomi ja Marika katame no katassa 2
Mitalistit - Ju no kata
Mitalistit - Ju no kata
Mitalistit - Katame no kata
Mitalistit - Katame no kata
Mitalistit - Nage no kata
Mitalistit - Nage no kata
Mitalistit - Kime no kata
Mitalistit - Kime no kata
Mitalistit - Kodokan goshin jutsu
Mitalistit - Kodokan goshin jutsu

Lauantaina 30.3.2019 järjestettiin liikuntakeskus Piirosella judon Kata-SM-2019 -kilpailut.

Lauantaina 30.3. pidettiin Piirosen liikuntakeskuksessa Järvenpäässä vuoden 2019 judon Kata-SM -kilpailut Akagin järjestämänä. Mitalistit ratkottiin kaikkiaan viidessä eri katassa: heittotekniikoissa (Nage no kata), hallintatekniikoissa (Katame no kata), itsepuolustustekniikoissa (Kime no kata ja Kodokan goshin jutsu, jossa on tekniikoita myös varsinaisen kilpajudon ulkopuolelta) sekä joustamisen tekniikoissa (Ju no kata).
Vuosien varrella kertynyttä tietoa ja teknistä osaamistaan esitti kaikkiaan kaksikymmentä asialle omistautunutta paria. Vakuuttavimman voiton pisteissä vei Hollolan Holjutaita edustanut pari Marko Ryyppö – Juha Alaluukas Kime no katassa. Myös Tikkurilan Judokoiden pari Marko Kallio – Pasi Oinas esitti hienon suorituksen Kodokan goshin jutsussa. Muut esityksillään loistaneet voittajaparit olivat Tikkurilan Mika Salsoila – Henna Mannonen Ju no katassa, saman seuran Juha Turunen – Pekka Väyrynen Katame no katassa ja Holjutain Ari Peltonen – Jani Penttilä Nage no katassa. Akagin judokat Tomi Nurminen ja Marika Ahonen eivät ihan päässeet uusimaan viimevuotista mitalisijaa, mutta tulivat hienosti neljänneksi Katame no katassa.
Järvenpään Akagi järjesti nyt toisen kerran peräkkäin SM-kisat ja paikalla olleet kisaajat sekä tuomarit olivat puitteisiin oikein tyytyväisiä.

Budolajien katat ovat alun perin tarinoita, jotka on kehitetty lajitaitojen säilyttämiseksi ja siirtämiseksi sukupolvelta toiselle, eräänlaisia ilman elektroniikkaa toimivia muistikortteja siis. Katojen osaaminen vaatii syvällistä perehtymistä tekniikoiden yksityiskohtiin ja harjoittelijalta vie yleensä aikaa ennen kuin kisoissa alkaa pärjätä. Myös tuomareilta vaaditaan erittäin laajaa tietämystä lajista suoritusten arvioimiseksi.

Judossa katoja harjoitellaan kuten lajia muutenkin, eli suoritus paloitellaan esimerkiksi heittohetkeen ja miten siihen päästään. Kilpajudon harrastajillekin katojen harjoittelu voisi tuoda lisää ymmärrystä, miten omat suosikkitekniikat saadaan toimimaan oman kehon ja vastustajan liikkeiden kanssa. Iän karttuessa kilpauraa voi jatkaa siirtymällä katojen pariin.

Vaikka kata-kilpailut eivät ole Suomessa vielä kovin laajojen harrastajaryhmien intresseissä, on niiden suosio kuitenkin vakiintunut ja mitaleita tullut myös kansainvälisistä koitoksista. Jatkuvuuden takaamiseksi olisi kuitenkin toivottavaa, että pitkäjänteiseen ja yksityiskohtaiseen harjoitteluun valmiita uusia harrastajia löytyisi myös nuorempien judokoiden keskuudesta. Kata vaatii siitäkin syystä lajille vihkiytymistä, että harjoittelu sekä kilpaileminen tapahtuu parin kanssa ja yhteistyön on sujuttava moitteettomasti.

Lisää kuvia Akagin FB-sivulla.

Tulokset:

Juno-kata 
1.Mika Salsoila, Tikkurilan judokat; Henna Mannonen, Tikkurilan judokat
2.Peter Mickelsson, Tikkurilan judokat; Maija Pensala, Meido-Kan
3.Arttu Laitinen, Holjutai; Pasi Oinas, Tikkurilan judokat
  
Katame-no-kata 
1.Juha Turunen, Tikkurilan judokat; Pekka Väyrynen, Tikkurilan judokat
2.Ralf Ahlskog, Tikkurilan judokat; Samu Laitinen, Holjutai
3.Mikko Tuominen, Holjutai; Marko Ryyppö, Holjutai
  
Nage-no-kata 
1.Ari Peltonen, Holjutai; Jani Penttilä, Holjutai
2.Otso Koski, Meido-Kan; Arttu Laitinen, Holjutai
3.Janne Virtala, Tampereen judo; Arto Lehtinen, Tampereen judo
  
Kime-no-kata 
1.Marko Ryyppö, Holjutai; Juha Alaluukas, Holjutai
2.Peter Mickelsson, Tikkurilan judokat; Pia Palosvirta, Hyvinkään judoseura
3.Ralf Ahlskog, Tikkurilan judokat; Pasi Oinas, Tikkurilan judokat
  
Kodokan Goshin-jutsu 
1.Marko Kallio, Tikkurilan judokat; Pasi Oinas, Tikkurilan judokat
2.Leo Mononen, Kotkan judoseura; Jorma Paasi, Kotkan judoseura
3.Marko Ryyppö, Holjutai; Mikko Tuominen, Holjutai